Sectoritzar una xarxa consistix en dividir-la en zones aïllades (sectors) de manera que en cada partició resultant puga ser registrat el consum d’aigua, i puga actuar-se sobre la pressió i sobre el cabal subministrat.
El disseny dels sectors exigix un coneiximent exhaustiu de les xarxes i el maneig de distints sistemes d’informació. Aigües de València disposa de models matemàtics de simulació del funcionament de les xarxes i tota la informació de les mateixes estan integrades en el Sistema d’Informació Geogràfica (GIS).
Es també important conèixer els usuaris integrats en cada sector i el seu comportament relatiu a la corba de demanda d’aigua. Per a això el Sistema de Gestió d’Abonats és fonamental.
El tamany d’un sector dependix de la longitud i superfície que ocupen les xarxes, del número de preses i usuaris servits i de la viabilitat tècnica i econòmica de la seua execució. A més a més, en cap cas s’ha de comprometre la qualitat del servici.
En cada sector es realitzen les obres hidràuliques necessàries per a aïllar-lo de la resta de la xarxa, i s’instal•len tots los elements de control necessaris per a conèixer el seu comportament: mesuradores i registradores de cabal i de pressió, vàlvules reguladores de pressió, mesuradores de clor residual, etc.
De tota la informació registrada es disposa de forma immediata per al seu anàlisis, lo que permet i facilita la presa de decisions d’actuació en el menor temps possible. Per a això s’instal•len les comunicacions necessàries per a l’enviament de dades al Centre de Control.
L’objectiu fonamental que perseguix la sectorització és disposar de suficient informació distribuïda i a escala manejable per a, en cada sector:
• Realitzar auditories per a conèixer el rendiment hidràulic o el A.N.R.
• Caracteritzar la corba de demanda, especialment el cabal nocturn.
• Detectar de forma ràpida les possibles fuites analitzant l’evolució del cabal mínim nocturn.
• Comprovar ràpidament els resultats de les campanyes de recerca i reparació de fuites.
• Detectar fraus, subcomptatges o errors diversos de mesurament.
• Disminuir els costos de manteniment.
• Planificar les inversions a l’orientar les accions als sectors amb major A.N.R.
Per a la gestió de la sectorització, Aigües de València disposa d’un Centre de Control, a on es rep i processa tota la informació facilitada per la instrumentació associada a cada sector, i des d’a on s’establixen prioritats als equips de manteniment, aconseguint reduir d’una forma molt important la pèrdua d’aigua por mig de la disminució del temps de vida de les fuites.
Este model de gestió, implantat en Aigües de València i basat en la sectorització de les xarxes, permet a mig termini minvar de forma important les despeses i sobre tot estalviar en gran mida un recurs escàs i necessari per al desenrotllament de la nostra societat, com és l’aigua.